Detta är en så kallad flippad film. Tanken är att eleverna tittar på filmen hemma och gör uppgiften innan nästa lektion. Vi ska nu börja arbeta med abstrakt konst och detta är en introduktionsfilm där vi börjar titta på former i vår vardag. Uppgiften som eleverna fått är att själva spela in 1 minuts film! Tack mycket nöje 😉 Teza p.s! Filmen innehåller undertexter skapade i Youtube så glöm inte slå på undertexter.

https://www.youtube.com/watch?v=ev7-vXzowg0

Text till den flippade filmen om Abstrakt konst.

Jag har skapat en flippad film om “Abstrakt konst” med min mobil. Syftet med filmen är att starta ett projekt om abstrakt konst på ett lekfullt och kreativt sätt där eleverna blir utmanade att själva skapa sin egen film om former. Det är en introduktion till att börja arbeta med abstrakt konst för elever från åk 6- åk 9. Jag har medvetet skapat filmen i en enda tagning utan häftiga filter och effekter, allt för att skapa en kravlös stämning och att det är en enkel uppgift som man själv lätt kan göra. 

Utifrån begreppet etos, beslöt jag mig för att använda min röst med lugn stämma och att jag lämnar utrymme för tittarens egna tankar genom att jag inte är dramatisk, har bråttom eller är stressad. Jag valde utifrån patos, att rama in miljön på ett personligt sätt för att väcka en känsla av att tittaren blir hembjuden till mitt område och mitt hem. Jag bjuder in tittaren till min vardag och jag lägger medvetet in en personlig touch för att skapa intresse för att tittaren ska se klart filmen. Jag visar mig aldrig i bild förutom i slutbilden där man kan se min spegelbild i dörrfönstret samtidigt som min hund skäller. 

När filmen kommer igång pratar jag enligt logos på olika sätt om varför jag har valt att fokusera på former i relation till abstrakt konst, logos. Jag säger även att det bara är det vi ska fokusera på i denna film, något som förhoppningsvis kan göra eleven lugn och att jag inte ska börja föreläsa om abstrakt konst. Genom olika argument förklarar jag var man kan hitta former, men också varför och att de kan komma plötsligt på oväntade ställen som på asfalten eller i en brevlåda. När jag visade filmen för mina elever var det formen i brevlådan och katten som skapade reaktioner. Filmen är enkelt filmad i en enda tagning, en slags slow-TV och då sticker det spontana upp.

Filmen skapar förhoppningsvis patos, en känsla av hopp och nyfikenhet att de själva kan skapa en liknande film eller till och med bättre. 

Jag har hittills fått in tre filmer från mina elever. De kom tillbaka från en promenad, glada och rosiga om kinderna. Nästa steg är att de ska få göra en formstudie på en klasskompis film. 

Efter det kommer jag att hålla en kort föreläsning för de om abstrakt konst och vi ska som avslutning på projektet besöka Moderna museet.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *