Jag har valt tre bilder för denna uppgift som handlar om bilder är sanna eller inte. Jag fastnar alltid för populärkultur och denna gång ger jag mig i kast med fenomen ”mobwives”. Vem är avsändare? Vad handlar bilderna om? Genre? Hur distribueras de? I vilket kontext förekommer de? Kommersiella tankar? Varför hänger det en leopard på väggen hemma?

Diskussionsuppgifter:

Varför valde du det här exemplet?

VAD är det du tror på/ inte tror på/ undrar över? Är det HUR den ser ut? VAD och HUR den ser ut? Är det VAD den handlar om? Vad den handlar om? Är det VEM som är avsändare? HUR vet du det? Är det hur den medieras?

Instruktioner för grupparbetet

POPULÄRKULTUR 2024. Mobwives (gangsterfruar) vad är det?

Jag intresserar mig för populärkultur. Den säger mycket om vår samtid och den tränger sig på och tar plats oavsett tradition, normer och värderingar. Bilden ovan är tagen från tidningen Glamor på nätet (17/3-2024). Denna uppgift görs i studiesyfte och då är det ok att lägga ut bilder på sin blogg.

Nedan ser ni en screenshot från ett nyhetsinslag på TV4 (13/3- 2024) där de förra veckan presenterade trender på TikTok. Den sista bilden är på min dotters nyrenoverade rum (18/3- 2024). Kan ni gissa inspirationen?

Man kan översätta mobwives med gangsterfruar. Detta är en en livsstil inspirerad från kvinnorna som lever med gansterkulturen både i den riktiga världen men även i filmer, serier och på sociala medier. Filmer som nämns är Gudfadern, Casino och 13 plus serier som Casa del Papel, Mob wives till Snabba cash. Klädernas bas är svart och över det får man gärna låta sig bli besjälad av djurpäls och höga klackar. Ögonen ska vara svart sotade och läpparna förföriskt röda. Kvinnorna utstrålar makt, självbestämmande och empowerment. Inget är på riktigt allt är fake cash is Queen. Det finns en oändlig uppsjö med filmer om hur man ska klä sig, sminka sig och vara på sociala medier. Förmodligen kommer denna trend att vara över innan jag hinner blinka (Min dotter sa att det var trendigt i januari)…


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *